mustȚi-am spus că-mi place toamna? Îmi place răcoarea plăcută a zilelor de toamnă dar mai ales bogăția de fructe și legume cu care ne întâmpină acest anotimp.

Piețele sunt pline de culoare și de un miros îmbietor de proaspăt și … aromat. Iar strugurii – cu sâmburi sau fără sâmburi, albi, roșii sau roze – se numără cu siguranță printre cele mai iubite fructe de toamnă.

De ce să mănânci struguri

Și asta nu e rău deloc, pentru că au mari beneficii pentru sănătate. Ca orice fruct, nu au grăsimi saturate și colesterol. În plus, sunt o sursă excelentă de Vitamina C și antioxidanți, dintre care resveratrolul este cel mai cunoscut.

Click aici și află Top 10 alimente bogate în antioxidanți!

Au proprietăți regeneratoare și detoxifiante, iar conținutul bogat în săruri minerale și fitonutrienți contribuie la scăderea riscului de cancer, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și mențin sănătatea aparatului urinar.

Strugurii sunt o sursă naturală de potasiu, calciu, magneziu, bioflavonoide și antioxidanți cu efect benefic asupra funcționării sistemului nervos, imunitar, circulator, digestiv și urinar. Strugurii au efect diuretic și depurativ și îți cresc tonusul și energia, ameliorează dispoziția și calitatea somnului.

Singurul dezavantaj al strugurilor este că au destul de multe calorii (70 Calorii/100 g), care provin în cea mai mare parte din zaharuri (adică glucide sau carbohidrați).

Click aici și află cum să consumi fructele de toamnă!

Din struguri se face mustul. Mulți dintre pacienții mei îmi cer sfatul în această perioadă a anului în legătură cu modul în care s-ar putea bucura de această băutură de toamnă fără să se îngrașe. Așa că iată câteva recomandări care să îți fie de folos și ție, atât dacă vrei să te menții, cât și dacă vrei să slăbești.

Cum să bei must fără să te îngrași

Mustul păstrează beneficiile strugurilor dar, din păcate, este mult mai concentrat caloric. Astfel, în 100 de ml de must se concentrează aproximativ 100 de Calorii. De aceea este de preferat să consumăm mustul ca un desert sau ca pe o gustare, fie în prima parte a zilei, fie în cea de-a doua.

Recomandarea mea este de 1 cană de maxim 250 ml de must pe zi, având în vedere că la nivel caloric aceasta este echivalentă cu aproximativ o jumătate de ciocolată (50 de grame).

Detox cu must?

În ceea ce privește detoxifierea cu must, la care multe persoane recurg în această perioadă, aș vrea să fac mai întâi o precizare. Detoxifiere înseamnă înainte de toate alegerea unor alimente cât mai naturale. Din păcate, de multe ori la noi se înțelege greșit acest termen. Multe persoane cred că detoxifierea se bazează doar pe consumul de fructe și legume sub formă de sucuri. Din punctul meu de vedere, detoxifierea ar trebui să se producă zilnic, prin alegerea unor alimente de calitate și cât mai naturale.

Mustul, prin efectele sale depurative, poate face parte dintr-un proces de detoxifiere, dar nu ar trebui să fie singurul aliment consumat în această perioadă. Asta deoarece mustul stimulează peristaltismul intestinal și poate duce la diaree. Iar diareea nu înseamnă nici pe departe detoxifiere. Dimpotrivă, înseamnă risc de deshidratare, de pierdere de săruri minerale și, nu în ultimul rând, disconfort.

Pentru a nu ajunge la o astfel de situație, recomandarea mea este să nu se depășească 2 căni de must pe zi. Mai mult, aveți grijă la cât de tulbure este. Cu cât este mai tulbure, cu atât riscul de a face diaree este mai mare. În ceea ce privește comparația cu vinul, aș vrea să precizez că sunt două produse diferite. Nu pot să spun că unul este mai bun decât altul. În plus, unul conține alcool, celălalt nu.

Click aici și află de ce ne îngășăm toamna și cum ne putem feri de asta!

Pentru cine este contraindicat mustul

Nu recomand mustul persoanelor care suferă de diabet sau colon iritabil. Cei care suferă de diabet trebuie să aibă mare grijă la cantitatea de carbohidrați consumată zilnică. De asemenea, persoanele cu colon iritabil sunt mai predispuse la diaree.

În plus, mustul se obține în general din struguri nespălați. De aceea nu aș recomanda mustul femeilor însărcinate, persoanelor cu imunitate scăzută și copiilor.

Așadar, dacă îți place mustul, consumă-l cu măsură și pe post de gustare ori desert. Nu exagera și silueta ta nu va avea de suferit!

Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!