Pentru că pe 9 mai sărbătorim Ziua Europei, iar cultura culinară, cu particularitățile sau punctele ei comune, face parte din tot ceea ce înseamnă viața pe „bătrânul continent”, mi-am dorit foarte tare să dedic un articol acestei teme. Nu în ultimul rând, pentru că ne-am obișnuit să spunem „orice ar mânca, franțuzoaicele nu se îngrașă deloc” sau „italienii știu să mănânce cu adevărat” ori „grecii fac cea mai bună mâncare”, cred că e o ocazie oportună să descoperim o parte dintre secretele lor. Iar ca să îi conferim aventurii noastre culinare și o aromă exotică, am ales și câteva trucuri culinare din colțurile mult mai îndepărtate ale lumii.
Francezii savurează mâncarea
Poate că, citind aceste rânduri, vei simți tentația să spui „Dar și eu știu să mă bucur de mâncare!”, însă crede-mă că francezii au dezvoltat o adevărată artă în acest sens. Le place foarte tare să ia masa împreună cu prietenii, ceea ce adaugă un ingredient secret întregului ritual: conversația. Asta înseamnă că mănâncă încet, își acordă timp, deci pot detecta cu mai mare ușurință momentul în care se instalează senzația de sațietate și în final se ridică de la masă cu mai puține calorii decât dacă ar fi basculat alimentele pe fugă.
Click aici și află și tu cum să extragi maximum de gust dintr-o porție mică!
Grecii respectă adevărata dietă mediteraneană
Sunt sigură că ai auzit numai lucruri bune în ultima vreme despre acest model nutrițional. Ei bine, grecii chiar pun în practică toate principiile unei diete sănătoase, asociate cu reducerea riscului de boli de inimă și de cancer. Pe scurt: fructe și legume gustoase, din plin, mai multă brânză decât lapte, mai mult pește decât carne. Bineînțeles, totul amestecat cu uleiul de măsline, o sursă de grăsimi bune, însă îți recomand ca la acest capitol să îți păstrezi moderația.
Italienii ciocnesc cu drag un pahar de vin roșu
Noroc! Studiile arată că vinul roșu, consumat în cantități moderate, poate reduce riscul de a suferi de boli cardiovasculare. Atenție, din fraza anterioară „moderația” este cheia: un pahar pe zi pentru femei, două pentru bărbați. Dacă depășești aceste limite, îți pui sănătatea în pericol.
Suedezii mănâncă pâine de secară
Într-adevăr, auzim din ce în ce mai des că trebuie să reducem cantitatea de carbohidrați din dietă, recomandări care ajung la noi în mod special pe filiera nutriționiștilor americani. Dar… trebuie să ținem cont de faptul că nu toți carbohidrații sunt la fel. De exemplu, pâinea integrală de secară din Suedia este o sursă sănătoasă de carbohidrați: nu ne ridică glicemia precum pâinea albă și conține multe fibre, benefice pentru digestie.
Află și tu cum să mănânci pâine la dietă!
Norvegienilor le plac alimentele fermentate
Cu alte cuvinte, obișnuiesc să lase anumite alimente să stea mult timp în apă cu sare și cu alte mirodenii, pentru a le potența gustul. Alimentele fermentate sunt surse naturale de probiotice, bacteriile prietenoase care ne influențează în bine la multe niveluri, de la digestie la dispoziție. Popoarele din întreaga lume fermentează legume, fructe, lapte și carne. În Norvegia, păstrăvul fermentat timp de un an și servit apoi fără piele este o delicatesă… care merge de minune cu o garnitură de legume proaspete.
Click aici și află de ce să consumi alimente cu probiotice!
3 dintre secretele bucătăriei asiatice
- În mod tradițional, porțiile de mâncare ale japonezilor, ca și vasele în care le servesc, sunt mai mici, ceea ce conduce automat la mai puține calorii ingerate. În plus, dieta japoneză nu are o relație foarte strânsă cu carnea roșie, pe care îți recomand și ție să o consumi o singură dată pe săptămână.
- Mâncarea indiană este îmbogățită cu ierburi și condimente, cum ar fi turmeric, curry, ghimbir și cardamon, care conțin antioxidanți și te pot ajuta totodată să dai gust alimentelor din arome, nu din uleiuri sau prăjeli.
- În Coreea, la o singură masă poți mânca legume, supă, găluște, varză fermentată (kimchi), carne, ou, pește și carne de porc. Varietatea te ajută să obții toate substanțele nutritive de care ai nevoie, și, câtă vreme păstrezi porțiile mici, îți dă satisfacția unei mese delicioase.
Indiferent din ce colț al României ai fi și în ce colț al Europei ai locui acum sau ți-ar plăcea să mergi în vacanță, poartă mereu cu tine acest gând: „Sănătate, te iubesc!”.
Care este preferata ta dintre toate bucătăriile internaționale?