Un lucru este clar de la bun început: pentru a pierde în greutate, ar fi indicat să consumi mai puține calorii. Dar, pe cât de simplu poate suna în teorie, pe atât de dificil se poate dovedi în practica zilnică. Cea mai eficientă metodă poate fi aceea de a apela la un nutriționist. Acesta îți poate furniza un buget de calorii personalizat în funcție de nivelul tău de activitate și de obiectivele de scădere în greutate.
Până să pășești însă în cabinetul medicului, poți să aplici câteva trucuri simple și de efect. Asta pentru că sunt unele schimbări în dieta ta pe care le poți face singur începând chiar de astăzi. Deja sunt curioasă care dintre sugestiile de mai jos ți se vor părea cel mai ușor de pus în practică.
1. Înlocuiește carnea cu legume!
Pentru că legumele au mai puține calorii, în primul rând. Dar, pentru că au în compoziție multe fibre și apă, sunt generoase la capitolul sațietate. În plus, îți oferă o mulțime de nutrienți pe care organismul îi prețuiește.
Află cum să mănânci mai multe legume!
2. Scurge grăsimea înainte de a mânca!
Când mănânci carne sau legume preparate, nu le mănânci doar pe ele. Ci și untul sau uleiul în care au fost gătite, ceea ce le adaugă mai multe calorii. Ce ai spune dacă le-ai găti pe grătarul din cuptor? Așezi strategic o tavă sub grătar, iar picăturile de grăsime se vor scurge în tavă.
3. Înlocuiește maioneza cu muștar!
O singură lingură de maioneză are aproximativ 100 de Calorii. În plus, e cam dificil să te oprești la una singură. Sosurile, cremele și dressingurile sunt garanțiile sigure ale surplusului caloric. Cea mai bună metodă de cenzurare a acestora este verificarea etichetei. Deci fie alegi variante cu conținut scăzut de grăsimi, fie te reprofilezi pe muștar. O lingură are numai 15 Calorii.
4. Renunță la brânza și cașcavalul ras!
Nu puține sunt ocaziile în care pare că puțină brânză sau cașcaval ras pot adăuga extra savoare. Merg de minune cu legumele gătite sau cu salatele, în special cea de roșii. Apelează însă la muștar mai degrabă, care poate fi un dressing delicios. Rezultatul: așa scapi de 100 de Calorii al căror gust abia dacă l-ai fi simțit.
Citește și: 5 alimente care îți distrug cura de slăbire!
5. Nu bea calorii!
Cafeaua și ceaiul sunt alegeri grozave, cu conținut caloric scăzut. Dar asta numai când acționează pe cont propriu. Dacă adaugi frișcă și 2 lingurițe de zahăr, ajungi imediat la 60 de Calorii pe cană. La 3 cești pe zi, situația se agravează simțitor. Un frappuccino, atât de „la modă”, ar putea avea 400 de Calorii sau chiar mai mult. Te tentează în continuare la fel de tare?
6. Optează pentru gustări light!
Nu numai că economisești calorii, dar primești și un binemeritat aport de fibre și proteine dacă alegi gustarea potrivită. Asta înseamnă să renunți la chipsuri, covrigei sau alte ronțăieli aparent facile, dar foarte dense din punct de vedere caloric. O porție de hummus cu sticksuri de țelină, morcovi și ardei este o alternativă sățioasă și prietenoasă cu bugetul tău zilnic de calorii.
Click aici și află cum să prepari chipsuri de cartofi dietetice și sănătoase!
7. Nu exclude micul dejun din meniul zilnic!
Multora dintre noi nu le este extrem de foame dimineața. Așa s-ar putea să îți vină ideea să sari peste micul dejun, cu gândul că vei evita să consumi niște calorii nedorite. După cum ți-am mai spus, un astfel de obicei te poate predispune la a mânca mai multe alimente nesănătoase mai târziu. Prin urmare, în timp, mai degrabă te îngrași decât să slăbești. Bineînțeles, contează și ce tip de mic dejun alegi. Îți recomand ouăle pentru că sunt bogate în proteine și totodată sățioase. Pe de altă parte, gogoșile, croissantele, covrigii îți aduc carbohidrați rafinați, pe care un organism sănătos ar fi indicat să îi țină la distanță.
Vezi aici cum poți pregăti un mic dejun perfect în doar 3 pași!
Un truc bonus: Aplică principiul here & now atunci când ești la masă!
Cu alte cuvinte, fii prezent, trăiește clipa! Concentrându-te asupra fiecărei guri de mâncare, vei simți mai pregnant gustul. Te vei sătura mai ușor. În cele din urmă, vei înmagazina mai puține calorii.
Dacă nu reușești să ții cont de toate aceste recomandări din prima, încearcă să le pui în aplicare pe rând.