Cred că veți fi de acord cu mine că în ultima vreme asociem cel mai adesea dovleacul cu sărbătoarea de Halloween. Cultura americană, pe care am preluat-o și noi în ultimii ani, a transformat simpatica legumă portocalie într-un decor-vedetă omniprezent în filme, reclame și supermarketuri. Trebuie să recunosc, mie mi-e cam greu să îl privesc ca pe o carcasă înspăimântătoare. Ba mai mult decât atât, din perspectiva de om care iubește să mănânce sănătos și prin natura meseriei de medic nutriționist, eu mă gândesc la dovleac ca la un adevărat deliciu culinar.
Click aici și vezi o rețetă cu dovleac pentru copii!
De ce este dovleacul atât de grozav
Nu uit niciodată de ce sunteți aici, cel mai probabil ca să aflați trucuri de slăbit, informații prețioase care vă pot ajuta să vă debarasați de povara kilogramelor în plus. Tocmai de aceea, o să încep cu partea cea mai „dietetică” a argumentelor mele. Deşi are dulceața unui fruct, dovleacul este echivalent caloric cu legumele permise în orice regim de slăbit, cu doar 26 de calorii la 100 de grame!
În plus, conține o cantitate redusă de carbohidrați (6.5 g), ceea ce îl face ideal de consumat chiar și seara.
Dovleacul, o sursă bogată de fibre, antioxidanți, minerale și vitamine, trece cu brio testul nutriţional și este excelent pentru sănătate. Conține vitamina A, vitamina C, vitamina E și vitamine din complexul B, dar și minerale precum calciul, zincul, fosforul și potasiul, care ajută inima și creierul să funcţioneze la parametri optimi. Și betacarotenul este unul dintre punctele lui forte – crește rezistența la infecții și intervine în reglarea imunității organismului, previne tulburările de vedere şi încetinește procesul de îmbătrânire celulară.
Citește și Dieta în 5 pași pentru întărirea imunității!
Cum mâncăm și, mai ales, cum savurăm dovleacul
- La micul dejun, delectează-te cu o bucată din tradiționala, și atât de delicioasa, plăcintă de dovleac, sau cu variantele ei mai moderne: tarta cu dovleac și roșii sau quiche cu dovleac, praz și spanac. Sau ce spui de două felii de pizza vegetariană cu dovleac și rozmarin? Ai grijă doar să foloseşti uleiul ca pe un condiment!
- Iar ca să-ţi fie şi mai simplu şi mai dietetic, încearcă o bucată de dovleac copt simplu la cuptor cu câţiva mieji de nucă şi iaurt degresat.
- La prânz, ai opțiunea de a înlocui cartofii sau orezul de lângă carnea de pui sau de lângă friptura de vită cu o garnitură de dovleac copt sau cu o salată de ruccola cu dovleac copt și rodie.
- Pentru masa de seară încearcă supa cremă de dovleac, cu varianta mai spectaculoasă servită chiar în dovleac, sau tradiționalul dovleac copt. Te vei convinge că nu există o modalitate mai bună de a-ți bucura atât papilele gustative, cât și stomacul, la finalul unei zile de toamnă.
Vezi aici o rețetă de supă cremă de dovleac!
Și veștile bune nu se opresc aici! Dovleacul se înțelege foarte bine cu o gamă largă de condimente. Asta înseamnă că îi putem potența gustul fără să adăugăm calorii în plus. Îl putem personaliza în funcție de preferințele noastre sau îl putem plimba prin diverse zone culinare. Așadar, încearcă să prepari dovleacul copt cu câțiva muguri de pin și cu usturoi, cu boabe de piper colorat, ienibahar și coriandru, cu salvie. Sau, dacă vrei să faci o vrajă și să îl transformi pe loc într-un desert de la care nu te-ar sfătui niciun nutriționist să te abții, pune-i scorțișoară ori nucşoară.
Vezi aici o rețetă delicioasă de dovleac copt!
Cu așa perspective delicioase și benefice pentru organism, nu îmi mai vine decât să spun: Sănătate, te iubesc!