M-am ferit întotdeauna să îmi asum rolul medicului autosuficient, care trăiește în sfere înalte, protejat de provocările cu care se confruntă oamenii care îi trec prin cabinet. Dimpotrivă, chiar am convingerea că tocmai eforturile de autocunoaștere și experiențele personale pe care le-am avut şi continui încă să le am în legătură cu slăbitul sănătos şi cu menţinerea, mă ajută să îmi înțeleg pacienții, ca să îi pot sfătui corespunzător. În plus, sunt fidelă unui principiu foarte clar: recomand numai lucrurile în care cred și pe care le-am testat pe pielea mea.

În anii (peste 15 deja) de activitate ca medic diabetolog şi nutriționist, am recunoscut de multe ori propriile slăbiciuni și greșeli în poveștile pacienților pe care i-am tratat şi consiliat. Pentru că, da, și nutriționiștii au pofte, căci suntem oameni! Și noi facem alegeri alimentare nepotrivite, și noi putem adopta comportamente alimentare nesănătoase. Unul dintre ele, cel despre care vreau să îți vorbesc astăzi, este mâncatul emoțional.

Citește și: Mănânc emoțional. Este vina mea?

Care sunt momentele în care îți dau târcoale poftele? Fii cu ochii în patru!

În cazul meu, zilele ploioase, înnorate și friguroase construiesc acel cadru care nu mă inspiră deloc să ies din casă și care mă predispune la pofte. Devin vulnerabilă și în zilele în care am programul supraîncărcat. La fel și în weekend-ul de după o săptămână foarte încărcată. În astfel de momente, pare că singura soluție pentru a-mi drege epuizarea mentală sau oboseala fizică este mâncarea. Cât mai dulce și cât mai grasă, bineînțeles. Sunt sigură că te recunoști și tu în acest model.

Click aici și află cum să nu te mai refugiezi în mâncare!

Mai există și categoria oamenilor care cad pradă mâncatului emoțional în momentele de fericire și de entuziasm, atunci când simt nevoia de a-și intensifica starea de bine… cu ceva bun.

Cu alte cuvinte, acest comportament alimentar apare nu doar pe fondul stărilor negative, ci și al celor pozitive, cu scopul de a le pansa ori de a le amplifica, după caz. Niciodată cu scopul de a ne hrăni cu nutrienți de calitate, din păcate.

Rămâi pe poziții! Secretele care te ajută să reziști tentației

În primul rând, trebuie să recunosc că, datorită faptului că mă străduiesc să fac mereu cumpărături inteligente, cu greu aș putea să găsesc ceva periculos prin frigider. Însă, pentru că legile lui Murphy funcționează fără eroare, tot reușesc să dau de câte un borcan de gem sau dulceață ori de câte o ciocolată uitată pe undeva.

Citește și Cum să păcălești poftele!

Când realizez că îmi fac deja prea multe planuri pentru un festin neprogramat, de care organismul nu are realmente nevoie, conștientizez că există riscul să pierd controlul și apelez la una dintre activitățile care mă relaxează și îmi oferă cel puțin la fel de multă satisfacție ca mâncatul.

7 secrete care mă ajută atunci când mănânc emoțional

  1. Îmi pun muzică și încep să dansez prin casă.
  2. Îmi pregătesc o baie fierbinte și parfumată, îmbogățită cu uleiuri esențiale. În acest timp, ascult un speech motivațional sau un audiobook care să îmi poarte gândurile departe. Îți recomand călduros discursurile TED. Vei avea de ales între atât de multe teme captivante și speakeri carismatici, încât vei uita rapid de punga de chipsuri sau de cutia cu bomboane.
  3. Îmi fac curat în dulap. De fapt, la început nici nu se poate spune că arată a curățenie. Asta pentru că scot hainele rând pe rând până se umple toată camera. După care le probez, le sortez pe cele pe care nu le mai port și le selectez pe cele cu care urmează să mă îmbrac în zilele următoare.
  4. Mă uit la un serial de comedie. Unele episoade, chiar dacă le-am văzut de zeci de ori, continuă să mă binedispună. Ce fan „Seinfeld”, „Friends” sau „Sex and the City” nu ar spune la fel?
  5. Sun o prietenă sau le dau telefon părinților mei. Conexiunea cu cineva drag îți poate da o satisfacție care nu se compară cu nimic în lume. Cu atât mai puțin cu o porție de glucide nesănătoase sau de grăsimi saturate.
  6. Îmi place să îmi pun îndemânarea la încercare în activități relaxante, care îmi iau gândul de la mâncare și necesită concentrare. De exemplu, cos câte un nasture care s-a descusut când îmi era lumea mai dragă și timpul mai limitat. Sau calc cămășile și rochiile pe care nu apuc să le calc în diminețile aglomerate.
  7. Și ultimul, dar nu cel din urmă secret: caut tutoriale de machiaj pe internet și le încerc pe cele care îmi fac cu ochiul şi care mi spotrivesc.

Așa cum ai înțeles deja, mâncatul necontrolat nu este deloc o soluție potrivită pentru a-ți trata emoțiile negative. În spatele unei rezolvări aparente se ascund multe pericole pentru sănătate. Iar noi trebuie să rămânem fideli motto-ului: „Sănătate, te iubesc!”.

Tu ce faci ca să îți schimbi starea de spirit atunci când te copleșesc gândurile cenușii?