Trebuie să recunosc că sunt extrem de bucuroasă de fiecare dată când descopăr din ce în ce mai multe persoane care își exprimă dorința de a urma o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ca și alte subiecte pe care am ales să le tratez pe blog, cel pe care l-am deschis într-un articol trecut și pe care îl continuăm astăzi este inspirat de curiozitățile şi întrebările pacienților și cititorilor mei, cărora le mulţumesc pentru că mă provoacă şi mă inspiră permanent. Să ne întoarcem deci la regimul vegetarian și la implicațiile lui!
Citește și „Este regimul vegetarian pentru oricine?”
Cred că suntem cu toții de acord dacă spunem că vegetarianismul se bazează pe alegeri cât se poate de clare: fără carne și fără produse de sorginte animală. Dar puțini dintre noi își dau seama de capcanele care se ascund tocmai printre alimentele permise în cadrul acestui regim. Cu alte cuvinte, deși inițial putem opta pentru dieta vegetariană din dorința de a fi sănătoși și plini de energie, există posibilitatea să ajungem la destinația greșită: afecțiuni neprevăzute și kilograme în plus.
Să descoperim așadar, rând pe rând …
Capcanele regimului vegetarian!
1. Pateurile, șnițelele, hamburgerii vegetali și alte produse de post din comerț
La prima vedere, par a fi înlocuitorii ideali pentru carne și brânzeturi. De fapt, ilustrează perfect fabula lupului îmbrăcat în piele de oaie. Nu te lăsa ademenit de alimentele ultraprocesate care imită gusturi naturale în chip artificial și concentrează-ți atenția asupra carbohidraților de calitate din leguminoase, precum mazărea, fasolea boabe, lintea, năutul și soia, sau asupra cerealelor integrale (orez, paste).
Click aici și află care sunt cele 5 alimente de post care dăunează grav sănătății tale!
2. Margarina, tocănițele de legume servite cu ceapă prăjită și cu pâine albă
Interdicția pentru grăsimea animală nu trebuie să conducă automat la un exces de grăsimi vegetale. Încearcă să consumi şi să gătești legumele cât mai simplu și dietetic, fără rântaşuri şi prăjeli inutile, dăunătoare sănătăţii. Nu uita că o singură lingură de ulei conţine peste 100 de Calorii, cât 300-400 de grame de legume! Obişnuieşte-te să dai gust mâncării nu prin prăjeală şi ulei, ci presărând condimente proaspete din plin peste orice preparat, pentru un gust minunat şi o mulţime de antioxidanţi!
Vezi aici cum să gătești legumele ca să le păstrezi vitaminele și mineralele!
3. Nucile, alunele, migdalele sau semințele consumate fără limită
Deși conțin uleiuri sănătoase, de cea mai bună calitate, asta nu le face să fie mai puțin grase şi hipercalorice. Sunt foarte sănătoase, dar din păcate îngrașă la fel de mult ca untura de porc! Îți recomand să fii atent la cantități și să nu depășești 50 de grame de nuci și semințe pe zi, echivalentul a 250 de Calorii. În plus, te sfătuiesc să le consumi crude, din cauză că prin procesul de prăjire își pierd proprietățile antioxidante și devin chiar nocive.
Vezi aici ce înseamnă 100 Calorii în diverse tipuri de nuci!
4. Patiseria de post din comerț
Atenție la biscuiți sau napolitane dietetice, cornuri, cozonac sau alte preparate de patiserie de post. Toți acești înlocuitori aparent convenabili pentru dulciurile cu lapte și ou conțin îndulcitori, arome şi ingrediente 100% fabricate în laborator care nu au ce căuta într-un organism sănătos.
5. Zahărul brun, mierea, siropurile îndulcitoare
Sunt mai sănătoase decât zahărul alb, dar nu în cantități mari și nu pe termen lung, pentru că îngrașă la fel de mult. Cu alte cuvinte, chiar dacă am ales un regim vegetarian tot trebuie să fim atenți la bugetul zilnic de calorii. Orice surplus de calorii mâncate şi neconsumate prin mişcare înseamnă kilograme în plus. Atenționarea este valabilă și în privința ciocolatei cu lapte pe care o înlocuim adesea cu ciocolata neagră, fără să ne gândim că ne costă la fel de mult în materie de calorii.
Vezi aici cu ce înlocuim zahărul la dietă!
6. Prăjiturile raw-vegane consumate fără măsură
De obicei, alimentele și produsele raw-vegane sunt mult mai calorice decât surorile lor clasice preparate cu făină și zahăr. Cum e posibil? Ei, iată că, dacă zahărul și făina au fiecare în jur de 400 de Calorii pe suta de grame, nucile, alunele sau migdalele din care se obține de obicei făina raw au în jur de 600 de Calorii pe suta de grame, ceea ce nu ajută la scăderea numărului de calorii din preparatele raw-vegane!
Vezi aici 5 alimente sănătoase care îngrașă!
„Sănătate, te iubesc!” Iar atunci când sănătatea noastră depinde de numărul de kilograme pe care îl avem, nu este important doar să mâncăm sănătos, ci şi echilibrat caloric.
Ți-am prezentat deja în articolul trecut formula pe care o recomand călduros. Am ajuns la această concluzie îmbinând tot ce este mai bun din regimul vegetarian cu produsele din carne și lactatele sănătoase. Revenind la dragile noastre fructe și legume, aș vrea să subliniez trei reguli de consum care te vor ajuta să repartizezi corect energia în toate momentele zilei:
- Respectă cele trei mese zilnice principale și ține cont că fiecare dintre ele trebuie să conțină obligatoriu legume și zarzavaturi. În total: minim 3 porții pe zi.
- Păstrează fructele pentru prima şi a doua parte a zilei, dar nu mai târziu de ora 18.00, repartizate eventual în două gustări.
- Bucură-te de leguminoase, cereale și boabe la prânz. Nu seara, căci atunci corpul nu le mai consumă, ci le depune sub formă de grăsime
Ştiu că, de multe ori, dietele nu sunt altceva decât nişte adevărate curse de obstacole alimentare, însă mai presus de diete şi de restricţii alimentare, merită să facem alegeri corecte pentru corpul şi sănătatea noastră!
Dacă ai devenit vegetarian, cărui produs din carne i-ai simțit lipsa cel mai tare?