A fi sau a nu fi… vegetarian? Aceasta este întrebarea … pe care mi-o adresează din ce în ce mai multă lume în ultima vreme. Și nu poate decât să mă bucure dorința din ce în ce mai mare a oamenilor de a face alegeri conștiente și corecte atunci când este vorba de viaţa şi de sănătatea lor.
Așa că m-am pus pe cercetat în amănunt și iată ce concluzii am tras.
Despre regimul vegetarian … numai de bine 🙂 cu recomandări şi atenționări speciale pentru câteva categorii de persoane.
Beneficiile regimului vegetarian
S-a dovedit științific că cei care optează pentru o alimentație bazată pe fructe, legume, nuci și semințe se bucură de o mai mare speranță de viață. Vegetarianismul îmbunătățește starea de sănătate din toate punctele de vedere.
- Ajută la regenerarea și detoxifierea mai eficientă a țesuturilor
- Scade riscul de boli cardiovasculare, neurodegenerative și autoimune
- Diminuează riscul de apariție a multiplelor tipuri de cancer
- Determină îmbunatățirea multor parametri din corp, precum colesterolul, trigliceridele, markerii inflamatori
- Reglează tranzitul intestinal încetinit, scăzând astfel și riscul de cancer de colon
Lista ar putea continua cu și mai multe avantaje ale adoptării unei diete vegetariene sau de post, de care sunt sigură că ați vrea să vă bucurați cu toții. Însă aici intervine un „dar”…
Există 6 categorii de persoane pentru care am atenționări speciale
1. Copiii
Pentru a se dezvolta normal, copiii au nevoie în proporţii echilibrate de toţi macro şi micronutrienţii esenţiali, adică de proteine, glucide, lipide, vitamine şi minerale din toate categoriile de alimente. De aceea, eu vă recomand să le dați copiilor să mănânce cu moderaţie atât produse lactate, cât şi carne şi peşte de calitate, gătite sănătos, fără prăjeli, sosuri sau sortimente procesate din comerţ.
Află adevărul din spatele alimentelor procesate!
2. Femeile cu ciclu menstrual abundent
Dacă faceți parte din această categorie, vă recomand să treceți TREPTAT la o alimentație exclusiv vegetariană și numai sub observație medicală. Asta deoarece în timp v-ați putea confrunta cu o formă de anemie feriprivă, din cauza diminuării progresive a rezervelor de fier din organism. Pierderea fierului se poate datora ciclurilor menstruale abundente, însoţite de o dietă săracă în fier.
Deși toată lumea a auzit de fier și de anemie feriprivă, puțini știu diferența foarte importantă dintre fierul hem (din produsele de origine animală) și non-hem (din alimentele vegetale). Vegetarienii și veganii consumă fier din vegetale, dar tipul non-hem este absorbit mult mai puțin eficient. Acest neajuns poate fi remediat printr-un consum crescut de alimente bogate în vitamina C, care crește absorbția fierului din vegetale.
Click aici și află totul despre vitamine!
3. Bătrânii
Din cauza masticaţiei, digestiei şi absorbţiei încetinite fiziologic, persoanele în vârstă au în general carențe de vitamine și minerale. De aceea, ar trebui să aleagă mai degrabă un regim echilibrat, în
detrimentul postului prelungit. Vârstnicilor nu ar trebui să le lipsească minim o porţie de lactate pe zi şi una de carne albă sau de peşte slab. Cel puțin o dată pe săptămână le recomand să consume carne roşie degresată, alături de minim 2 porţii de fructe şi 2 de legume, precum şi zarzavaturi proaspete zilnic.
4. Pacienții cu afecțiuni digestive
Cei care vor face trecerea bruscă de la o dietă omnivoră la un consum exclusiv de cereale integrale, leguminoase și crudități trebuie să fie conștienți că pot întâmpina probleme digestive: reactivarea unei gastrite de reflux, balonare, constipaţie, sindrom de colon iritabil sau chiar diverticulită. Şi asta deoarece fibrele sunt bune, dar cu măsura potrivită, adică prin creşterea treptată a cantităţii lor zilnice. Astfel, flora intestinală şi peristaltismul se adaptează uşor şi nu creează mai mult disconfort decât beneficii.
Află aici cum să scapi eficient de balonare!
5. Diabeticii și cei care suferă de steatoză hepatică
Persoanele care suferă de diabet sau se ştiu cu ficat gras pot fi afectate în cazul în care cantitatea de carbohidrați din alimentație nu este bine reglată. Eliminarea proteinelor de origine animală aduce cu sine creşterea celor de origine vegetală, care vine la pachet cu multe zaharuri. Leguminoasele şi boabele, precum fasolea boabe, năutul, lintea, soia, cerealele integrale, dar şi seminţele de chia, cânepă sau in sunt alimente care conţin proteine vegetale benefice pentru organism. Din păcate, acestea vin la pachet cu o cantitate foarte mare de carbohidraţi şi grăsimi, ceea ce poate duce la dezechilibrarea diabetului sau la creşterea în greutate.
Alegeţi să consumaţi cerealele integrale dimineaţa, boabele la prânz şi seminţele cu măsură, ca pe condimente.
Click aici și află recomandările mele dacă suferi de ficat gras!
6. Sportivii de performanță
Sportivii de performanță trebuie să fie foarte atenți la diversificarea și alegerea cât mai corectă a proteinelor vegetale, atât din punct de vedere al compoziţiei meselor, cât şi al cantităţilor şi combinaţiilor potrivite pentru susţinerea activităţilor specifice.
Formula echilibrului
În concluzie, aș vrea să vă propun o formulă echilibrată pe care o aplic de aproape un an de zile şi cu care mă simt excelent. Această formulă am extras-o din ghidurile de nutriţie şi alimentaţie sănătoasă apărute în ultimii ani.
- 3 zile (de preferat luni, miercuri și vineri): alimente de post. Vezi aici cum arată o zi de post din viața mea!
- 1-2 zile: carne albă sau pește alb alături de lactate slabe
- 1-2 zile: pește gras, lactate slabe
- 1 zi: carne roșie, lactate grase în cantitate moderată
Tu ce experiențele ai cu regimul vegetarian? Aștept să-mi povestești în comentarii.
Iar până data viitoare, nu uita că, mai presus de o modă sau alta, și chiar de gusturi uneori, merită să putem spune în orice moment: Sănătate, te iubesc!