În ultima vreme au apărut din ce în ce mai multe produse care promit stoparea căderii părului, regenerarea și chiar creșterea lui. Ai folosit și tu astfel de produse dar fără rezultate vizibile?
Explicația este simplă: nimic din exterior nu se poate compara ca eficiență și durabilitate cu ceea ce se întâmplă în interiorul organismului.
Pe de altă parte, toamna este anotimpul în care de obicei ne cade foarte mult păr, ceea ce uneori ne face să ne îngrijorăm. De aceea, astăzi vin cu soluții eficiente pentru ca tu să ai din nou un păr sănătos și strălucitor.
Dieta – cheia pentru un păr sănătos
Pe lângă genetică și statusul hormonal, care au o influență foarte mare asupra calității distribuției și regenerării podoabei capilare, alimentația este unul dintre elementele cheie în îngrijirea și păstrarea strălucirii și calității părului. Ca de altfel în regenerarea celulară din tot organismul.
Dietele deficitare în nutrienți sau restrictive caloric necompletate cu vitamine și minerale suplimentare sunt de multe ori cauza căderii și stricării părului.
Click aici și află tot ce ai nevoie să știi despre vitamine!
Dar nu numai ceea ce mâncăm este important. La fel de importante sunt hidratarea și oxigenarea țesuturilor prin mișcare, dar și managementul stresului și al oboselii.
Click aici și află 4 nutrienți care combat oboseala!
Am promis însă azi că ne ocupam de nutrienții care ne ajută sau ne încurcă … părul. Așa că hai să vedem care sunt aceștia!
Vitamina B7
Cunoscută sub o întreagă serie de denumiri, biotina, Vitamina B7, B8 sau vitamina H este de fapt o coenzimă. Ea ajută la întărirea firului de păr.
Se găsește în fulgi de ovăz, alune, ciuperci, gălbenuș de ou, spanac și carne de pasăre și vită.
Alege la gustarea de după-amiază un căuș de alune sau migdale crude, dar ai grijă să le cântărești, să nu depășească 20 de grame, căci au multe calorii!
Vitamina B6
Vitamina B6 (piridoxina) ajută la buna funcţionare a metabolismului proteic, glucidic şi lipidic. Ajută la sinteza aminoacizilor care sunt implicaţi în regenerarea celulară, cu alte cuvinte este o parte esențială a regenerării celulare în tot corpul, inclusiv păr.
Ea se găsește în ardei gras, banane, țelină și varză.
Alege să mănânci la gustarea de dimineață o banană medie, o dată la două zile.
Vitamina B3
Vitamina B3 (niacina) joacă un rol important în sinteza acizilor grași. Ajută la producerea de energie în toate celulele organismului şi la funcționarea normală a enzimelor. Niacina îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului și previne căderea părului.
Vitamina B3 se găsește în ciuperci, pește (ton, anșoa, somon) și carne de pui sau porc.
Alege o mâncare de ciuperci pentru masa de seară. Este sățioasă atât prin proteinele conținute, cât și prin fibre.
Vitamina E
Vitamina E ajută la menținerea unui aspect tânăr prin prevenirea deteriorării celulelor. Ea hrănește în profunzime firele de păr, prevenind deteriorarea lor.
Vitamina E se găsește în legume de culoare verde, germeni de grâu, ficat și uleiuri.
Poți consuma de 2 ori pe săptămână carne roșie precum ficat sau vită, cu condiția să nu o prăjești și să o combini cu o salată generoasă!
Click aici și vezi rolul Vitaminei E în menținerea tinereții pielii!
Acizi grași Omega 3
Principala caracteristică a acizilor grași Omega 3 este că organismul nostru nu îi poate produce, așadar trebuie să îi luăm din alimentație. Rolul lor în ceea ce privește sănătatea părului este unul extrem de important. Astfel, acizii grași Omega 3 îmbunătățesc elasticitatea părului, ajută la regenerarea lui, cresc rezistența firului de păr și ameliorează circulația la nivelul pielii capului.
Acizi grași Omega 3 găsim în semințe și nuci, uleiurile obținute din acestea, pește oceanic (somon, sardine, ton, hering, macrou, cod) și fructe de mare.
Alege să consumi de minim 2 ori pe săptămână pește gras!
Click aici și află tot ce ai nevoie să știi despre semințe!
Cisteina
Cisteina este un aminoacid esențial puternic antioxidant. El intră în componența keratinei – substanța de bază din păr și unghii – și este o sursă importantă de sulf cu efect antiîmbătrânire.
Cisteina se găsește în cereale integrale, produse lactate, carne, pește, ceapă și usturoi.
Dimineața alege pentru micul-dejun câteva linguri de cereale integrale și lapte sau iaurt degresat.
Metionina
Metionina este un alt aminoacid esențial ce conține sulf, care intermediază sinteza lipidelor.
Este antioxidant și se găsește în ou, susan, semințe de dovleac, carne și pește.
Poți mânca fără grijă două ouă pe săptămână, cu condiția să nu fie prăjite!
Click aici și află de ce sunt atât de periculoase prăjelile!
Fierul
Fierul are un rol foarte important în creștere și dezvoltare, prevenind astfel căderea părului.
Fier găsim în spanac, fructe de mare, ficat de porc și de pui, sparanghel, urzici și chiar linte și fasole.
Alege de cel puțin două ori pe săptămână să înlocuiești la prânz carnea cu leguminoase (fasole boabe, linte, năut, mazăre). Țin foarte bine de foame și te ajută și la detoxifierea și regenerarea organismului!
Cuprul
Cuprul este indispensabil pentru sinteza keratinei și melaninei și are un rol important în prevenirea căderii părului.
Cuprul se găsește în ficat de vită, fructe de mare, ciuperci, spanac, sparanghel sau semințe de susan.
Fructele de mare consumate de maxim două ori pe săptămână sunt o alegere foarte bună și dietetică. Ele pot înlocui cu succes peștele alb!
Click aici și descoperă o rețetă delicioasă cu fructe de mare!
Zincul
Zincul este un puternic antioxidant, cu rol în multe procese enzimatice. El ajută la buna funcționare a glandelor sebacee și previne căderea părului.
Click aici și află care sunt cele 6 minerale esențiale pentru organism!
Zincul se găsește în fructe de mare, andive, spanac, mușchi și ficat de vită dar și salată roșie sau sparanghel.
Alege la fiecare masă principală o salată din frunze verzi și vei vedea în maxim o săptămână o îmbunătățire semnificativă în starea ta de bine!
După cum vezi, o asociere complexă de factori vitaminici, aminoacizi, proteine, minerale și oligoelemente cu valoare biologică ridicată (fier, cupru și zinc) este indispensabilă pentru creșterea și vitalitatea părului și a unghiilor.
Unele dintre cele mai bune si mai complete alimente pentru păr sunt drojdia de bere și germenii de grâu. Acestea conțin proteine cu valoare biologică ce poate fi comparată cu proteinele animale, vitamine, minerale și oligoelemente. Ele reprezintă cele mai bune surse naturale ale complexului de Vitamine B și de acid para-aminobenzoic.
Consumă și tu cât mai multe din alimentele pe care ți le-am enumerat mai sus, hidratează-te corect, dormi cel puțin 8 ore pe noapte, fă mișcare zilnic minim 30 de minute și vei observa cum părul tău va redeveni sănătos și strălucitor.
Până data viitoare, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!